Daca este ingrijita corespunzator, poate rezista la o multime de conditii nefavorabile timp de un deceniu sau chiar doua decenii. Prin curatarea riguroasa a tapiteriei, culorile vor reveni mereu la viata si aspectul general al canapelei se va schimba. In plus, ar trebui sa fie dezinfectata in mod regulat, de cel putin cateva ori pe an, pentru a face mediul din living sanatos si lipsit de boli cauzate de alergeni, acarieni si praf excesiv.
Catifeaua este un material special care a inspirat stil, lux si rafinament de-a lungul anilor. Este atat de moale la atingere, este literalmente atemporal si este unul dintre materialele preferate daca vrei o canapea de catifea vedeta. In plus, catifeaua are o caracteristica aparte: intretinuta corespunzator, trecerea timpului ii confera un luciu aparte. Exista insa si inconveniente, in principal datorita constructiei sale, materialul atrage cu usurinta praful si parul. De asemenea, atunci cand un obiect sau o persoana este excesiv de dependenta de acesta, este plin de semne si semne si trebuie protejat.
Verificati etichetele canapelelor si actiunea de curatare
Fiecare canapea are informatii de la producator, de obicei mentionate pe eticheta, inclusiv detalii despre regulile de curatare. Cel mai bine este sa tineti cont de acestea atunci cand doriti sa restaurati imaginea originala a canapelei.
• „W” – se pot folosi solutii de curatare pe baza de apa si aspirator cu abur;
• „WS” – poate fi curatat cu solutii pe baza de apa, curatatori cu abur si curatatori chimice;
• „S” – utilizati numai curatatorie chimica;
• „O” – materialul este organic si trebuie spalat cu apa rece;
• „X” – materialul necesita o atentie deosebita, poate fi periat cu un aspirator sau o perie, sau un serviciu profesional de curatare a canapelelor (nu folositi detergent).
De obicei, codul de curatare pentru o canapea din catifea este „S”, ceea ce inseamna ca trebuie curatata cu un solvent sau curatata chimica. Aceasta inseamna, de asemenea, ca materialul de catifea este o tesatura care nu raspunde bine atunci cand vine in contact cu apa.
Tipuri de catifea
Catifeaua este una dintre cele mai elegante tesaturi, cu o textura deosebita, durabilitate si aspect de plus. Este de fapt o combinatie de tesatura (de obicei 2 tipuri) si fire care sunt tesute in straturi, unul de baza si altul la suprafata, si distribuite in acelasi mod pentru a-i oferi o atingere fina si moale. Practic, este un material cu o suprafata foarte neteda, din fire subtiri, foarte groase, lungime mai mica de un milimetru.
Pot fi realizate din poliester sau materiale naturale: matase, lana, bumbac. Cealalta parte (cu susul in jos) este din material textil.
• Catifeaua din matase este superba la aspect si foarte confortabila la atingere, dar pe de alta parte este pretentioasa si greu de intretinut;
• Catifeaua din fire sintetice este mai grea si nu la fel de flexibila ca matasea, dar este mult mai putin costisitoare;
• Combinatia de catifea si lycra capata un plus de elasticitate;
• Variantele din bumbac sunt cea mai potrivita alegere pentru decorul casei datorita pretului sau accesibil si durabilitatii ridicate in timp.
In plus, noile variante de catifea contrazic notiunile preconcepute legate de intretinerea canapelelor din catifea, mai ales datorita evolutiilor din industria textila si a noilor tehnici de prelucrare a fibrelor, care au devenit foarte rezistente. Puful nu se va mai toci, luciul nu va fi la fel de usor si, in general, mai usor de intretinut.
Curatarea canapelei de catifea
Recomandarile valabile pentru tapiteria din material textil, in sau bumbac se aplica si canapelelor din catifea. Acest material are insa un luciu deosebit care trebuie mentinut prin perierea suprafetei dupa fiecare inmuiere sau curatare a canapelei.
• Intretinere saptamanala – Catifea este un material foarte special, deoarece consta din multe fibre care trebuie rearanjate din cand in cand, deoarece au tendinta de a se increti. Canapele din catifea trebuie curatate o data pe saptamana, folosind o perie moale de aspirare pentru a indeparta praful, scamele si murdaria. Cu cat permiteti mai mult timp particulelor de murdarie sa patrunda in fibrele materialului, cu atat va fi mai dificil de curatat ulterior. Acest lucru ar trebui facut o data pe saptamana, deoarece nu numai ca veti putea indeparta praful si parul atasat de acesta, ci si ii veti restabili forma.
• Utilizati o rola de curatare a scamelor – Ori de cate ori intalniti scame mici sau par, utilizati o rola de curatare a scamelor. Il poti folosi in timpul curatarii, va indeparta scamele mai dificile si il poti avea intotdeauna la indemana pentru o curatare rapida.
• Catifeaua si apa nu se impaca foarte bine – daca se produce un dezastru si varsati ceva pe canapeaua din catifea, nu incercati niciodata sa remediati problema folosind un alt lichid. Cel mai bine este sa luati rapid o carpa uscata sau un prosop de hartie si sa incercati sa uscati zona inainte ca lichidul sa se infiltreze in fibre. Odata ce lichidul este absorbit in mare parte, puteti folosi un uscator de par pentru a finaliza procesul de uscare. Fiti atenti la temperatura pe care o setati si folositi o perie pentru a restabili forma initiala a materialului cand ati terminat de uscat suprafata.
• Daca aveti animale de companie – aceste animale de companie pot lasa murdarie sau nisip pe canapea. Asteptati sa se usuce, apoi indepartati murdaria cu ajutorul unei perii. In cele din urma, puteti curata cu o carpa umeda, stransa.
• Curatarea cu abur a canapelei o data pe luna – poate parea un proces dificil, dar pe masura ce tehnologia s-a dezvoltat, curatarea cu abur a devenit mai usoara. Aparatele de curatare cu abur mai noi pentru canapele sunt foarte usor de utilizat si la preturi accesibile. In plus, sunt mai eficiente decat aspiratoarele in distrugerea bacteriilor si acarienilor.
• Ingrijirea pernelor – Cand vine vorba de aspectul unei canapele din catifea, un detaliu adesea trecut cu vederea este perna. Acestea sunt umplute cu o varietate de materiale destul de usoare si sunt adesea deformate, astfel incat canapeaua arata neingrijita si, oricat de noua, arata uzata si uzata. Asadar, atingeti pernele si intoarceti-le cu susul in jos o data pe saptamana, astfel incat sa isi mentina forma cat mai mult timp posibil.
• Pentru a indeparta petele din lichidele greu de indepartat (cum ar fi vinul) de pe canapele de catifea – puteti folosi solutii comerciale speciale. Pentru a elimina riscul decolorarii in zona afectata, incercati mai intai substanta pe o suprafata ascunsa. Chiar daca observi ca solutia nu afecteaza materialul, pentru a evita petele, se recomanda curatarea intregii suprafete a canapelei.
As aprecia mai multe exemple concrete sau studii de caz care sa ilustreze punctele prezentate in articol. Cu toate acestea, consider ca informatiile oferite sunt valoroase si merita atentia cititorilor.
Subiectul abordat este deosebit de actual si important in contextul societatii actuale. Articolul ofera o privire critica asupra fenomenului discutat, provocandu-ne sa reflectam asupra propriilor noastre opinii.
Sunt impresionata de profunzimea analizei prezentate in acest articol. Se observa efortul depus de autor pentru a aduce argumente solide si relevante in sprijinul ideilor expuse.
Articolul este foarte interesant si bine documentat, oferind o perspectiva ampla asupra subiectului abordat. Autorul a reusit sa prezinte informatiile intr-un mod clar si concis, facandu-l usor de inteles pentru cititori.